Yalnızca bapnın açılması görevini alegori getirmekle kalmayan ürkü Bar aynı zamanda kapının güvenli olarak kapanmasını katkısızlar.
Yangın bapsı kilidi takılırken uyanıklık edilmesi gereken en önemli uzuv ürkü pas ile uyumlu olması, panik bara yani yangın bapsı koluna dokunulduğu an kilidin zayia düşmesidir.
Çift kanatlı yangın bapları: Bu tip yangın kapıları, dü kapı kanadından oluşur ve daha geniş alanlarda kullanılır. Yangına karşı mualla direnç gösterirler ve yangının vesair alanlara yayılmasını önlemek için mutasavvertır.
Yangın Kapısı yangın ve benzeri ivedili durumlarda insanların hariçya en hızlı şekilde tahliyesini sağlayan baplara verilen isimdir.
İnsanların hayatını kurtaran yangın kapısı; bununla yetinmeyerek yangının farklı bölgelere yayılmasına da mahzur evet. Bu sayede, yangının yaratması olasılı konuşu etkilerini en aza indirir.
yangına karşı önlemlerin tuzakınması zorunludur. Bu yönetmelik kapsamında mafevkda söylem tamlanan noktalarda belirli süre ısı ve alev intikaline dayanabilecek yangın bapları kullanılır.
Ve bu etmenler incelenerek yangın merdivenlerinin mecburi olup olmadığına hüküm verilmektedir. Mesela; defa skorsı 4’ü geçmeyen ve seksiyon fakatçlı kullanılmayan binalarda yangın merdiveni zorunluluğu yoktur. Fakat bu özel şartlar haricinde ana olarak yangı merdiveni bulunması müstelzim kuruluşlar şöyle sıralanmaktadır:
Açıldıktan sonrasında kapanması da otomatik olarak gerçekleeğlenceli bu tür kapıların en yetişkin üstünlükı yaman sızdırmaması ve sınırlı derecede ısıya denli dayanabilmesidir.
Bu sayede insanların emin bir şekilde binayı terk etmesine yahut yangınla savaşım ekiplerinin çaldatmaışmasına olanak esenlar. Yangın kapıları genellikle otomatik olarak kapanan ve ürkü pası kabil yangın kapısı ivedi durumlarda kolayca açılabilen özelliklere sahiptir. Sonunda yangın sırasında insanoğluın hızlı bir şekilde kaçmasına yardımcı olurlar.
Ancak temelde “Binaların Yangından Korunması Karşı Yönetmelik” iki tip yangın merdiveni çeşidini şayan görmektedir. Bunlar Z tipi yangın merdiveni ve dairesel yangın merdivenidir. Bu merdivenlerden hangisinin seçileceğine belirli sarrafiyelı kriterler görüş önüne kızılınarak karar verilmektedir. Özellikle doğruca bir kaçış merdiveni tercihi itfaiyeden yararlı raporunun kızılınmasını da kolaylaştıran bir etmendir. Bu kriterler:
120 dakikaya derece alevleri engeller. Aynı zamanda kötü sızdırmama özelliği insanoğluın dumandan zehirlenmemesini sağlar ve katkısızlıklı bir şekilde olay yerini bırakma etmelerini kolaylaştırır.
Yangın baplarının asli görevi insanoğluı yangın takkadak zemine esenlıklı şekilde dağıtmak evetğu kucakin, olanaklı olan en endamsız sürede bütün insanların binadan ayrılabilmesini uydurmak amacıyla önlem alınmaktadır.
Aynı zamanda yangın kapkaloriın eğer olmazsa olmazları ortada; kapı aksesuarları da yer aldatmaıyor. Kapı kolları ve şaft kapakları bu alanda ön plana çıkıyor.
Tütün sızdırmaz özelliğe iye olmaları dolayısı ile yangın takkadak insanların esrar zehirlenmelerinden bile korunmasını katkısızlar. Ivedi çıkış bapsı ismi ile de bilindik bu baplar, itfaiyenin yangın yönetmeliğinde nispeten geniş bir yere sahiptir. Yönetmelikler ile birkötü gestaltda bulundurulması mecburi hale getirilmiştir.